Home » Oplossingsgericht » Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe versterker?

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een nieuwe versterker?

advies bij aanschaf van versterker banner

De juiste versterker voor je project

Versterkers zijn in diverse soorten en maten verkrijgbaar. Afhankelijk van de toepassing, zal de ene versterker een betere optie zijn dan de andere. Omdat de versterker een belangrijk onderdeel is van de geluidsinstallatie, is het verstandig hier de juiste keuze in te nemen. Tau helpt je om de juiste versterker te vinden voor jouw project.

Watt?

Begin bij het begin: wat voor soort versterking is er nodig voor de luidsprekers? Het type luidspreker bepaalt het soort versterker dat nodig is. Bij de meeste systemen zal de keuze gaan tussen een laagohmige of een 100 volt versterker. Daarnaast is het van belang om het vermogen van de versterker te bepalen. Dit geeft aan met hoeveel watt de versterker belast mag worden. Doorgaans is dat een optelsom van het aantal luidsprekers maal de belasting per luidspreker. Een voorbeeld: men heeft een installatie nodig, bestaande uit 5 luidsprekers die elk een belasting vormen van 20 watt bij 100 volt. De simpele rekensom is dan 5×20 watt: een totaal van 100 watt. Daarbij dient er wat reservevermogen opgenomen te worden zodat de versterker niet volledig belast wordt. Dit komt de levensduur van de versterker ten goede. Een 120 watt bij 100 volt versterker zou in dit voorbeeld volstaan. Let hierbij ook op wat de impedantie van de luidsprekers is, zodat alles compatibel is met elkaar.

Size matters

Een andere factor die kan meewegen in de aanschaf van een nieuwe versterker, is het formaat. De meeste professionele versterkers zijn voorzien van een 19 inch profiel, waardoor deze eenvoudig in een 19 inch patchkast geplaatst kunnen worden. Indien een versterker van dit formaat niet wenselijk is, kan er gekozen worden voor een compacte versterker. Deze versterker maakt het mogelijk om één of twee luidsprekers aan te sturen. Door het compacte formaat van de versterker, kan deze eenvoudig uit het zicht opgesteld worden, zoals achter een TV of boven het plafond.

Voorversterker toevoegen waar nodig

De volgende stap is om te kijken of er een voorversterker nodig is. De bepalende factor hierin is het aantal bronnen dat aangesloten gaat worden op de geluidsinstallatie. Zijn er veel bronnen die aangesloten moeten worden, dan is een voorversterker of een matrix mixer wenselijk, in combinatie met een eindversterker. De eindversterker zal in deze enkel het binnenkomende signaal vanuit de voorversterker of matrix mixer versterken. Zijn het echter maar een paar bronnen die aangesloten moeten worden, dan kan men doorgaans volstaan met een mengversterker. Hierbij kan het signaal eventueel gemengd worden. Een vaak toegepaste situatie is het aansluiten van een muziekspeler, voor achtergrondmuziek, en een omroepmicrofoon. De microfoon kan daarbij eventueel een hogere prioriteit krijgen dan de muziek, zodat de omroep altijd hoorbaar is.

Precies perfect voor je project

Bij de keuze voor de juiste versterker spelen de volgende specificaties ook een rol.

  • Hoge of lage impedantie: impedantie geeft aan hoe hoog de weerstand is, waarbij de nominale impedantie de weerstandswaarde in ruststand weergeeft.
    -Hoge impedantie maakt de versterker geschikt voor gebruik in 25V, 70V of 100V installaties. Dit is ideaal voor basis luidsprekers en situaties met lange afstanden, waar meerdere luidsprekers per luidsprekerlijn gebruikt worden.
    -Lage impedantie maakt de versterker geschikt voor gebruik in Low-Z (8 Ω) installaties. Dit is ideaal voor situaties waar meer vermogen gevraagd wordt van de versterker, zoals bij krachtige luidsprekers en situaties met kortere kabelafstand.
  • Versterkers met of zonder DSP: DSP staat voor Digital Sound Processor. Dit zorgt ervoor dat het geluid naar de hand gezet kan worden. Effecten zoals galm, delay en chorus helpen om de ideale luisterbeleving te creëren. Is de geluidskwaliteit van minder groot belang, dan kan voor een versterker zonder DSP gekozen worden.
  • Grootte: de hoogte van versterkers wordt uitgedrukt in 1HE/2HE/3HE. Dit geeft aan hoeveel plekken de versterker inneemt in de patchkast. Let ook op dat de versterker niet te diep is voor de patchkast. Uiteraard is de grootte ook van belang als de versterker niet in een patchkast komt, maar wegwerkt wordt in het interieur. Hierbij geldt natuurlijk: hoe kleiner de apparatuur, hoe makkelijker deze te verbergen is.
  • Toonregeling: Hiermee wordt de ideale balans verkregen tussen hoge, midden- en lage tonen. Veelal wordt dit op de eenvoudige versterkers geregeld middels draaiknoppen of potmeters. Bij uitgebreidere systemen wordt het softwarematig ingeregeld.
  • Actieve of passieve koeling: dit betreft de manier waarop voorkomen wordt dat de versterker te warm wordt.
    -Passieve koeling, ook wel convectie koeling genaamd, is een stille manier van koelen. Dit produceert geen geluid en heeft vaak weinig onderhoud nodig, omdat er weinig stof aangetrokken wordt door de koeling.
    -Actieve koeling is nodig bij een krachtige versterker. Hoe meer vermogen de versterker moet leveren, hoe warmer deze kan worden. Actieve koeling is beter in het voorkomen van oververhitting.

Hulp nodig bij de aanschaf of installatie van een versterker?

Tau helpt graag bij het vinden van een passende versterker voor het project en heeft vrijwel alle versterkers op voorraad. Is er advies nodig bij de aanschaf of installatie van de audio apparatuur? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door onze dealers? Neem dan contact op via het contactformulier of 050 549 9090.

Terug naar categorie:

Nieuwsbrief Footer CTA

Mis geen enkele update.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.