Probleemloos luisteren naar een interessante speech, het goed kunnen volgen van een kerkdienst of genieten van je favoriete muziek. Niet voor iedereen is dit vanzelfsprekend. Gehoorstoornissen komen bij jong en oud voor en kunnen zowel aangeboren als verworven zijn.
Enkele feiten:
- Mensen met gehoorverlies vormen de grootste groep binnen de gehandicaptengemeenschap;
- Gehoorverlies treft 1,1 miljard mensen wereldwijd1 (1 op 6) en een derde van de 65-plussers;
- 119 miljoen mensen in Europa hebben gehoorverlies;
- 42% van de 50-plussers en 71% van de 70- plussers hebben (aangeboren) gehoorverlies;
- Het gebruik van gehoorapparaten is tussen 2009 en 2015 met 11% toegenomen in Europa;
- De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat gehoorverlies bij volwassenen tegen 2030 in de top tien van ziektelast zal staan, boven diabetes en staar.
Gevolgen van gehoorverlies
De gevolgen van gehoorverlies gaan veel verder dan het “even” niet goed kunnen verstaan van een speech. Onderzoek wijst uit dat schoolgaande kinderen en werkenden met gehoor problemen veel meer last hebben van vermoeidheid na school of na het werk. Het luisteren kost hen veel meer inspanning. Daarnaast heeft het effect op het sociaal functioneren van mensen.
Slechthorenden ervaren tevens problemen in sociale aangelegenheden. Men krijgt niet alles mee of men sluit zich op den duur af omdat het te vermoeiend is om constant de benodigde concentratie op te brengen. Hierdoor ontstaan klachten als psychische vermoeidheid, stress, depressie en eenzaamheid. Dit zijn serieuze problemen die met de juiste oplossingen beperkt of zelfs voorkomen kunnen worden.
Algemene norm toegankelijkheid
Sinds 1 januari 2017 geldt een algemene norm voor toegankelijkheid. Dat betekent dat scholen, overheid en bedrijven dat wat zij bieden, toegankelijk moeten maken voor iedereen. Op die manier hoeven mensen met een handicap steeds minder apart om aanpassingen te vragen. Het gaat hierbij wel om ‘eenvoudige voorzieningen’. Als het verbeteren van toegankelijkheid ‘onevenredig belastend’ is, hoeft het niet.
Bij veel openbare gelegenheden resulteert dit bijvoorbeeld in bredere gangpaden of een rolstoelvriendelijke toegang. Maar aanpassingen voor slechthorenden zien we slechts minimaal terug. En dat terwijl deze oplossingen voor slechthorenden er wel degelijk zijn en vrij eenvoudig toe te passen zijn. Voor diverse openbare gelegenheden dus eigenlijk een must om toe te passen.
Mogelijke oplossingen voor slechthorenden
Veelal wordt aangenomen dat een slechthorende een hoortoestel kan dragen en dat daardoor het probleem opgelost is. Ondanks dat hoortoestellen steeds beter en slimmer werken, blijft het zo dat het hoortoestel alle geluiden in de omgeving versterkt. Voor de gebruiker blijft het hierdoor nog steeds lastig om onderscheid te maken en alles goed te verstaan. Het toepassen van ringleiding zorgt ervoor dat juist datgene waar het om gaat goed gehoord wordt.
Verschillende types ringleidingoplossingen
Hoe werkt ringleiding? In de basis werkt een ringleidingsysteem met een microfoon en een ringleidingversterker. De ringleidingversterker zend via de ringleiding lus een magnetisch veld uit dat opgepikt wordt door het hoortoestel wanneer deze op de ‘T’ stand gezet wordt. Deze techniek gaat al jaren mee en het is nog steeds de oplossing in diverse situaties. Er zijn zowel ringleidingsystemen voor grote ruimte als voor 1 op 1 gesprekken. Een overzicht van de verschillende type ringleidingoplossingen die wij bij Tau Audio Solutions bieden.
Ringleidingoplossingen:
- Inductielus in kleine, gemiddelde en grote ruimten
- Baliesystemen
- Draagbare systemen
- Intercomsystemen met ringleiding lus
- RF oplossingen
- Infrarood systeem
Privacy
Ook voor locaties waar maximale privacy van belang is, bieden bovengenoemde ringleidingsystemen een oplossing. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rechtbank, of vergaderzalen waar belangrijke gesprekken gevoerd worden die niet mogen uitlekken. Door een Phassed Array Loop te leggen is de overspraak te minimaliseren. Of maak bijvoorbeeld gebruik van de infrarood systemen als het signaal niet buiten de ruimte mag komen.
Meer uitleg is te vinden op onze website in het artikel Altijd de juiste ringleidingoplossing.
Bewustmaking
Ondanks de norm voor algemene toegankelijkheid zien we dat het aanbieden van voorzieningen voor slechthorenden nog steeds achterblijft in Nederland. In bijvoorbeeld Engeland worden de voorzieningen op veel bredere schaal toegepast en is er ook actief controle vanuit de overheid. Het is begrijpelijk dat een klein restaurant niet direct een volledig ringleidingsysteem aanlegt. Immers, dit zou voor de horeca onderneming ‘onevenredig belastend’ zijn en daarmee hoeven zij dit ook niet aan te bieden. Echter bij gemeenten, grotere bus- en treinstations, vliegvelden, banken, musea, sportlocaties, congreslocaties, de grotere theaters en kerken zou men mogen verwachten dat er een oplossing aanwezig is. Net als het belang om een locatie bijvoorbeeld rolstoel toegankelijk te maken, vindt Tau Audio Solutions dat dit ook van toepassing moet zijn op slechthorenden en daar dient meer bewustwording voor gecreëerd te worden. Juist omdat de oplossingen die er zijn ook nog eens vrij eenvoudig te implementeren zijn. De Nederlandse Vereniging Voor Slechthorenden speelt al jaren een actieve rol hierin. Zij bieden informatie en voorlichting en behartigen de belangen bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Duidelijke communicatie is essentieel bij het geven en ontvangen van belangrijke informatie in zoveel situaties, of het nu gaat om gezondheidszorg, transport of in openbare gelegenheden. Het is ook de sleutel tot ons welzijn en ons verbonden gevoel met elkaar. Door toegankelijke communicatie en informatievoorziening, te kunnen praten op normaal volume, krijgen mensen een gevoel van waardigheid, privacy en hebben organisaties het gevoel dat ze een goede service bieden als het personeel duidelijk kan horen en gepast kan reageren. Het aanbieden van voorzieningen voor slechthorenden zoals ringleiding zijn een zeer waardevolle investering.
De toekomst van ringleiding
Is het echter nog wel de moeite waard om te investeren in een ringleidingsysteem? Al meer dan 20 jaar zijn onze techneuten bij Tau Audio Solutions bezig met het ontwerpen, uitvoeren van proefmetingen en het in bedrijf stellen van ringleidingsystemen. Zij kennen het product door en door en hebben alle voor- en tegens ondertussen voorbij zien komen. Feit blijft dat er momenteel (nog) geen oplossingen zijn die net zo veelzijdig en goed zijn als de bovengenoemde oplossingen voor ringleidingsystemen.
Bluetooth systemen bieden steeds vaker oplossingen, maar alleen nog in 1 op 1 situaties. Ook WiFi oplossingen komen steeds vaker voor. Echter, bij het gebruik van WiFi oplossingen in live situaties is de latency (vertraging) simpelweg te groot. Deze vertraging zorgt voor afleiding en het niet goed kunnen volgen van de spreker.
Ondanks de ontwikkelingen, die we bij Tau Audio Solutions nauwlettend in de gaten houden, is de verwachting niet dat dit in de komende jaren dusdanige oplossingen zijn die de ringleidingsystemen gaan vervangen. Het loont absoluut nog steeds om te investeren in een ringleidingsysteem.
Informatie en mogelijkheden
Of het om nieuwbouw gaat waarbij gekeken moet worden naar een passende oplossing, of een bestaande situatie waarbij er geen of geen goed werkende oplossing is, Tau Audio Solutions helpt graag bij uw project; van ontwerp, naar proefmetingen en in bedrijf stellen. Met meer dan 20 jaar ervaring is Tau Audio Solutions de specialist op het gebied van ringleidingsystemen, wij helpen u graag hiermee. Vraag meer informatie aan via het contactformulier of bel ons op 050 549 90 90.
Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief