Al meer dan 20 jaar succesvol groothandel en leverancier van audio en communicatiesystemen!
TAU Audio Solutions +31 (0)50 549 90 90 0

Frequentiebereik microfoon en Tour Guide systemen

Frequentierange bij microfoon en Tour Guide systemen banner

Alle microfoons zetten geluidsgolven om in een elektrisch signaal, met als doel dit te versterken, op te nemen of uit te zenden. Toch heeft de ene microfoon een andere geluidssignatuur dan de andere. Verschillen in het frequentiebereik maken verschillende microfoons geschikt voor verschillende soorten gebruik. Zo zorgt de ene microfoon voor een fantastische muziekreproductie, terwijl de andere bijvoorbeeld heel sterk is in spraakverstaanbaarheid. Tour Guide systemen maken uiteraard ook gebruik van (doorgaans vocale) microfoons, maar zenden daarnaast ook signaal uit over bepaalde frequenties.

Frequentiebereik bij microfoons

Frequentiebereik, ook wel frequentierespons genoemd, is het bereik van lage tot hoge geluidsfrequenties dat een microfoon ‘hoort’ en kan reproduceren. Dit is een van de belangrijkste kenmerken die bepalen welke microfoon geschikt is voor een bepaalde toepassing. De frequentierespons geeft het Hertz-bereik van een microfoon aan. Met een frequentiebereik van bijvoorbeeld 20 Hertz tot 20 kilohertz kunnen alle frequenties tussen deze twee getallen worden gereproduceerd. Frequenties buiten dit bereik worden in mindere mate of soms helemaal niet gereproduceerd. Over het algemeen geldt dat lage frequenties als lage tonen en hoge frequenties als hoge tonen worden gehoord. De meest gebruikte segmenten binnen het frequentiespectrum zijn onderverdeeld in bass, low mids, mid range, upper mids, en highs. Sommige frequenties worden overdreven en andere verzwakt (verlaagd). De dips en pieken in de verschillende segmenten van het frequentiebereik van een microfoon worden grafisch weergegeven in een responscurve. Iedere microfoon heeft een andere responscurve, waardoor de ene microfoon bijvoorbeeld heel goed is in het opnemen/reproduceren van muziek, terwijl de andere microfoon zorgt voor een heldere spraakverstaanbaarheid. De twee meest voorkomende typen zijn vlakke respons en gevormde respons. Voor de ideale werking geldt in beide gevallen dat de frequentieresponscurve een redelijk vloeiende lijn dient te zijn. Dit heeft namelijk tot gevolg dat de microfoon natuurlijk zal klinken en minder feedback veroorzaakt.

Kies de meest toepasselijke microfoon

Kies een responscurve die het best geschikt is voor het specifieke gebruik van de microfoon. Zo is de kans namelijk groter dat je precies het gewenste geluid krijgt, zonder dat dit achteraf aangepast hoeft  te worden middels equalising. Zorg er in ieder geval voor om responscurves te vermijden die juist de verkeerde frequenties benadrukken. Zo is een goeie zangmicrofoon bijvoorbeeld excellent in het oppikken van de wat stillere, subtiele nuances in een zangstem en daarom gebruik je deze nooit voor het opnemen van de luide, krachtige tonen van een basdrum. Een microfoon die even gevoelig is voor alle frequenties, laat een responscurve zien van een bijna volledig platte lijn. Dit wordt een vlakke frequentierespons genoemd. Een microfoon met vlakke respons kan goed gebruikt worden voor muziekinstrumenten of geluidseffecten, maar is meestal niet zo geschikt als vocale microfoon. Dit komt doordat een dergelijke microfoon de geluidsbron nauwkeurig reproduceert, met weinig of geen afwijking van de originele audio, omdat er geen frequenties overdreven of gereduceerd worden. Condensatormicrofoons hebben doorgaans vlakkere frequentieresponsies dan dynamische. Deze microfoons zijn dan ook zeer geschikt voor opnames in studio’s, vanwege de meer authentieke en accurate weergave van het originele geluid in vergelijking met andere types microfoon. Ook zijn condensatormicrofoons onder andere zeer geschikt voor koren, piano’s, akoestische snaarinstrumenten en de cimbalen op een drumstel. Dynamische microfoons zijn gevoeliger voor sommige specifieke frequenties. Zijn gevormde responscurve heeft dan ook meer pieken en dalen. Een gevormde frequentieresponse heeft meestal ook een boost in het upper mids, doorgaans tussen 3.000 en 6.000 Hertz. Deze boost verbetert de duidelijkheid van stemmen en instrumenten. Vaak zijn dit soort microfoons minder gevoelig voor lage frequenties, en pikken daardoor minder achtergrondgeluid op. Dit maakt deze microfoons bijvoorbeeld zeer geschikt voor de reproductie van spraak in een omgeving met veel achtergrondgeluid. Er zijn nog meer eigenschappen, zoals het polaire patroon, die bepalen welke microfoon de juiste keuze is voor jouw project. Er is voor elke denkbare toepassing een specifieke microfoon te vinden. Tau helpt je graag om de beste microfoon voor jouw project te vinden.

Frequentiebereik bij Tour Guides

Tijdens toeristische stadswandelingen of groepsdreizen en rondleidingen in musea of over vakbeurzen, om maar eens iets te noemen, wordt regelmatig gebruik gemaakt van Tour Guides systemen. Deze communicatiemiddelen maken uiteraard ook gebruik van microfoons, waar doorgaans voor zal gelden dat deze geschikt moet zijn voor het oppikken en duidelijk reproduceren van spraak. Daarnaast zenden de systemen echter ook uit over bepaalde frequenties. Het Tour Guide systeem bestaat dan ook uit vaste of draagbare RF-zenders en draagbare, draadloze RF-ontvangers. Tour Guide systemen pikken de stem op van degenen die in de headset microfoon van de transmitter spreken en zenden deze over een specifiek kanaal (frequentie) uit, in de vorm van radiogolven, naar de ontvangers. Deze maken vervolgens de stem hoorbaar voor de luisteraars via de oor-/koptelefoons. Behalve deze 1-weg Tour Guide systemen zijn er ook 2-weg systemen beschikbaar, die de mogelijkheid bieden om de luisteraars te laten communiceren met de spreker. Het verzenden en ontvangen gaat met deze communicatiesystemen beide kanten op. De meeste Assistive Listening apparaten, zoals Tour Guides, werken in het frequentiebereik van 72-76 megahertz en 216-217 megahertz.

De juiste toepassing van het Tour Guide systeem

Elke luisteraar krijgt een ontvanger die op dezelfde frequentie is ingesteld als de zender van de spreker. Veel Tour Guide systemen bieden de mogelijkheid om over meerdere kanalen tegelijk te verzenden. Hierdoor kan met één zender meerdere tours tegelijkertijd worden gegeven voor verschillende groepen. Dit maakt het ook mogelijk om in verschillende talen uit te zenden, waardoor het systeem ook ideaal is voor vertalingen. De signaaloverdracht van Tour Guide systemen werkt binnen de wereldwijd beschikbare, (Ultra High Frequency) UHF-frequentieband, hoewel de wettelijke vastgestelde gratis licentie van deze frequentiestandaard verschilt van land tot land. Het kan voorkomen dat de transmissie op de standaard vastgestelde zendfrequentie niet probleemloos werkt. Als er zich in de buurt andere (stoor)zenders bevinden, kunnen op elkaar interfereren en zo verstoring van het signaal veroorzaken. Dit wordt ook wel intermodulatie genoemd. Gelukkig is het doorgaans mogelijk om de zendfrequentie van de Tour Guide systemen aan te passen. Hierbij is van belang dat de gewenste frequentie in het betreffende land goedgekeurd en legaal is. Het kan zelfs nodig zijn om voor het verzenden op andere frequenties een vergunning aan te vragen. Let bij het wijzigen van de zendfrequentie wel op dat de zenders op dezelfde frequentie worden afgestemd als de ontvanger. Sommige systemen doen dit vanzelf, zo zit er bij de Tour Guide systemen van T-audio een synchronisatie kit. Deze is te gebruiken in de oplader en stemt automatisch de frequentie van de ontvangers af op die van de zender. Als meerdere groepen begeleid worden middels één zender, moet de frequentie van de ene groep verschillen van die van de andere, zodat ze elkaar niet storen wanneer er tegelijkertijd uitgezonden wordt. Er zijn ook  Tour Guide systemen die gebruik maken van radiofrequentie (RF) of infrarood (IR) technologieën. Deze systemen bieden de meest flexibele aanpak met de grootst mogelijke, betrouwbaarste en uiterst effectieve transmissie tussen de zender en ontvanger(s).

De perfecte oplossing voor je project

Op zoek naar de perfecte microfoon of Tour Guide systeem voor jouw project? Advies gewenst bij aanschaf of installatie van de juiste audio opstelling? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door onze dealers? Tau beschikt over een enthousiast team audiospecialisten, zij helpen graag bij vragen. Neem contact op via het contactformulier of +31 50 549 9090.

Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.