Gehoorverlies treft alle lagen en leeftijden van de bevolking. Het is dan ook belangrijk om voorzieningen te treffen voor doven en slechthorenden in openbare gelegenheden en andere gebouwen waar hoortoestelgebruikers audio duidelijk moeten kunnen horen. Het toepassen van een ringleiding- of Assistive Listening systeem bevordert de toegankelijkheid van het gebouw en biedt betere ondersteuning en service aan hoortoestelgebruikers. We vertellen je alles over de juiste ringleidingoplossingen voor de juiste omgeving.
De verschillende types ringleidingoplossingen
Gehoorapparaten en cochleaire implantaten versterken alle geluiden, dus ook achtergrondlawaai. In rumoerige omgevingen kan het voor hoortoestelgebruikers dan ook lastig zijn om te focussen op wat belangrijk is. Ringleidingsystemen zijn ontworpen om de hoorbaarheid in bepaalde omgevingen te verbeteren voor hoortoestelgebruikers, zodat zij vrijuit kunnen communiceren. Het levert geluid, via een hoortoestel met Telecoil, rechtstreeks aan de luisteraar zonder interferentie of verlies van verstaanbaarheid, door de ruis-/geluidverhouding te verminderen.
|
Inductielus: onzichtbaar, permanent ringleidingsysteem voor meerdere gehoortoestelgebruikers in een ruimte. Een microfoon vangt de spraak of muziek op. Vervolgens wordt het audiosignaal door een ringleidingversterker gedistribueerd over een horizontale kamergrote lus, bestaand uit een weggewerkte kabel. Als de lus niet weggewerkt kan worden in bijvoorbeeld de grond, dan wordt platte kopertape gebruikt, bijvoorbeeld onder het tapijt. Deze inductielus wekt een magnetisch veld op dat opgevangen kan worden door een gehoorapparaat met T-coil. De hoortoestelgebruikers zetten hun hoortoestel in de positie ‘T’ en kunnen zo de audio duidelijk horen.
Bestaat uit: microfoon, ringleidingversterker en ronde kabel of platte kopertape. Ideaal voor: onder andere kerken, klaslokalen, theaters en vergaderruimten. |
|
Baliesysteem: onopvallend ringleidingsysteem voor een-op-een communicatie tussen twee personen. Een microfoon vangt de spraak op. Vervolgens wordt het audiosignaal door een compacte ringleidingversterker gedistribueerd over een verticale kleine lus, bestaand uit een ronde kabel. Dit kan een kabel zijn, die bijvoorbeeld onder, boven of zelfs geïntegreerd in een balie weggewerkt wordt. Tau levert echter ook een kant-en-klare lus die direct ook voorzien is van een duidelijk bord over het aanwezig zijn van het ringleidingsysteem. Deze inductielus wekt een magnetisch veld op dat opgevangen kan worden door een gehoorapparaat met T-coil. De hoortoestelgebruiker zet het hoortoestel in de positie ‘T’ en kan zo de andere persoon duidelijk horen, ook door veiligheidsschermen heen.
Bestaat uit: microfoon, compacte ringleidingversterker en de Contacta IL-AE99 of de Contacta IL-AE97 lus(kabel). Ideaal voor: loketten, kaartautomaten, balies, intercoms en kassa’s, bijvoorbeeld in apotheken, banken, stadions, supermarkten of transport. |
|
Draagbaar baliesysteem: verplaatsbaar ringleidingsysteem voor een-op-een communicatie tussen twee personen. Een kleine microfoon vangt de spraak op. Vervolgens wordt het audiosignaal door het zeer compacte, draadloze, mobiele systeem gedistribueerd over zijn geïntegreerde lus. Deze inductielus wekt een magnetisch veld op dat opgevangen kan worden door een gehoorapparaat met T-coil. De hoortoestelgebruiker zet het hoortoestel in de positie ‘T’ en kan zo de andere persoon goed horen. De slechthorende is met deze draagbare set overal in het gebouw verzekerd van duidelijke communicatie.
Bestaat uit: een kleine microfoon, de Contacta IL-PL20-2 mobiele ringleiding en eventueel de Contacta IL-PL26 standaard. Ideaal voor: een-op-een vergaderruimten, balies en overal waar een-op-een gesprekken plaatsvinden en geen permanent ringleidingsysteem aanwezig is. |
|
Radiofrequentiesysteem: compact ringleidingsysteem voor meerdere gehoortoestelgebruikers in een ruimte of omgeving in de buitenlucht. Een microfoon vangt de stem van de spreker op. Vervolgens wordt het audiosignaal door een al dan niet draagbare zender middels radiogolven verstuurd aan een of meerdere draagbare ontvangers. Op de ontvanger(s) wordt een lus aangesloten die door de slechthorende om de nek gedragen wordt. Deze neklus wekt een klein magnetisch veld op dat opgevangen kan worden door een gehoorapparaat met T-coil. De hoortoestelgebruikers zetten hun hoortoestel in de positie ‘T’ en kunnen zo de audio duidelijk horen en zelf het volume regelen. Met de radiofrequentiesystemen kunnen meerdere mensen tegelijkertijd een dezelfde uitleg of zelfs meertalige vertalingen horen, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding. Radiogolven kunnen door muren, plafonds, glazen wanden of andere obstakels reiken.
Bestaat uit: microfoon, RF zendontvanger of RF zender plus RF ontvanger(s), neklus(sen), laadstations en beschermhoezen. Ideaal voor: gebedshuizen, historische locaties, musea, scholen, toeristische attracties, uitgaansgelegenheden, vergaderruimten en dergelijke. |
|
Infraroodsysteem: compact ringleidingsysteem voor meerdere gehoortoestelgebruikers in een ruimte of omgeving in de buitenlucht. Een microfoon vangt de stem van de spreker op. Vervolgens wordt het audiosignaal door een zender middels onzichtbaar infraroodlicht verstuurd aan een of meerdere draagbare ontvangers. Op de ontvanger(s) wordt een lus aangesloten die door de slechthorende om de nek gedragen wordt. Deze neklus wekt een klein magnetisch veld op dat opgevangen kan worden door een gehoorapparaat met T-coil. De hoortoestelgebruikers zetten hun hoortoestel in de positie ‘T’ en kunnen zo de audio duidelijk horen en persoonlijk het volume regelen. Met de infraroodsystemen kunnen meerdere mensen tegelijkertijd een dezelfde uitleg of zelfs meertalige vertalingen horen, bijvoorbeeld tijdens een rondleiding.
Bestaat uit: microfoon, IR zender plus IR ontvanger(s), neklus(sen), laadstations en beschermhoezen. Ideaal voor: bijvoorbeeld directiekamers, interviewkamers en rechtszalen. |
Tau levert een verscheidenheid aan opvallende borden, waarmee duidelijk aan gehoortoestelgebruikers gecommuniceerd wordt dat er in het gebouw een ringleidingsysteem aanwezig is. Op de borden staat een internationaal herkenbaar symbool.
Ringleidingsystemen – interferentie en privacy
Baliesystemen zorgen voor verbeterde privacy, omdat de persoon aan de andere kant van de balie de stem niet hoeft te verheffen om zich verstaanbaar te maken voor de slechthorende. Infraroodlicht kan niet door muren of plafonds dringen, dus bij het infraroodsysteem treedt er geen overspill op. Dit betekent dat het signaal niet buiten de betreffende ruimte zal reiken. Hierdoor kunnen deze systemen worden gebruikt in aangrenzende ruimtes, zonder onderlinge interferentie te veroorzaken. Ook voor ruimtes waar vertrouwelijke gesprekken plaatsvinden is dit systeem ideaal, omdat er van buitenaf niet meegeluisterd kan worden. Permanente ringleidingsystemen kunnen echter wel overspill veroorzaken, waardoor gehoortoestelgebruikers in een aangrenzende ruimte het gesprokene ook kunnen verstaan, hetgeen niet altijd wenselijk is. Het signaal, gegenereerd door de inductielus, verschijnt namelijk zowel binnen als buiten de lus. Ook naar een boven- of onderliggende verdieping kan overspill optreden. Ter oplossing kan hier een van de volgende low spill systemen gebruikt worden, zodat het magnetische veld beperkt blijft en het de ruimte niet kan verlaten.
|
Cancellation loop/figure 8: voor toepassingen waarbij de overspill slechts in één richting verminderd moet worden. Voorkom hiermee ook interferentie van de overspill richting elektrische instrumenten, dynamische microfoons en sommige andere elektrische apparatuur.
Bestaat uit: microfoon, één ringleidingversterker en ronde kabel of platte kopertape. Ideaal voor: podia. |
|
Phased array loop: voor toepassingen waar maximale privacy vereist is. De methode werkt door twee inductielussen in een speciaal overlappend patroon aan te leggen. Deze twee ‘arrays’ zijn bedekt in een offsetpatroon, beide aangedreven door een afzonderlijke versterker. De versterkers produceren elk een signaal, 90° uit fase met elkaar. Het resulterende magnetische veld wordt gelijkmatig verspreid binnen het doelgebied en de signaalsterkte zwakt zeer snel af buiten de lussen.
Bestaat uit: microfoon, twee ringleidingversterker en ronde kabel of platte kopertape voor twee lussen. Ideaal voor: grote ruimten zoals bioscopen, conferentiecentra, onderwijsinstellingen, raadskamers, rechtszalen en theaters. |
|
Kleinere lus leggen: voor toepassingen waar een laag budget een grote rol speelt. Om te voorkomen dat het signaal buiten de ruimte reikt, kan er een kleiner formaat lus worden gelegd, waardoor de overspill binnen de ruimte valt. Nadeel is dat de kwaliteit van de overspill minder controleerbaar is dan het signaal binnen de lus en daardoor de dekking niet overal te garanderen is.
Bestaat uit: microfoon, één ringleidingversterker en ronde kabel of platte kopertape. Ideaal voor: interviewruimten of andere ruimten waar niet veel hoortoestelgebruikers tegelijk aanwezig zijn of waar het luistergebied niet tot aan de muren van de ruimte reikt. |
Een passende ringleidingoplossing voor jouw project
Bij een ringleidingsysteem zijn een aantal factoren van belang voor een goed werkend systeem. Zaken zoals de dimensies van de ruimte waar het systeem moet komen en de materialen die in de vloer aanwezig zijn, kunnen eventueel invloed hebben op het magnetisch veld. Met meer dan 20 jaar ervaring is Tau Audio Solutions BV de specialist op het gebied van ringleidingsystemen, wij helpen je graag hiermee. Advies gewenst bij aanschaf, installatie of inbedrijfstelling van het juiste ringleidingsysteem? Of wil je als eindgebruiker een installatie laten uitvoeren door een van onze dealers? Tau beschikt over een enthousiast team audiospecialisten, zij helpen graag bij vragen. Neem contact op via het contactformulier of +31 50 549 9090.
Op de hoogte blijven van dit en ander audionieuws? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.