Tijd speelt een zeer belangrijke en centrale rol in onze samenleving. Hoe laat gaat de trein? Hoe laat begint de volgende online meeting? Is het al tijd om te lunchen of naar huis te gaan? Gedurende de dag houden we de tijd in de gaten, om er voor te zorgen dat onze planning op schema blijft. Op bijvoorbeeld publieke locaties is het zeker handig om de aanwezigen personen op de hoogte te houden van de actuele tijd.
In dit artikel bespreken we de vele mogelijkheden met tijdsynchronisatie en verschillende modellen klokken van Bodet Time. Wat zijn de mogelijkheden en welke aspecten dien je rekening te houden. Dit alles met een handig stappenplan welke klok de beste keuze is voor jouw project.
De oplossingen van Bodet Time
De les- en werktijdsignalering systemen van Bodet Time zijn in eerdere artikelen uitvoerig door ons besproken. Deze handige en unieke systemen van Bodet bestaan uit een moederklok met tijdsynchronisatie die een les- of werktijdprogrammering afspelen over een Audio over IP-, draadloze- of 100V geluidsinstallatie.
Meer over deze drie verschillende type tijdsignaleringssystemen lees je in dit artikel.
Wellicht minder bekend is dat de moederklokken van Bodet Time ook een compleet netwerk van klokken kan aansturen. Handig in combinatie met les- en werktijdsignalering gezien alles gesynchroniseerd is en exact gelijk loopt. Ook als een losstaand klokkensysteem zijn er eindeloze mogelijkheden met de klokken van Bodet Time. Altijd geattendeerd op de juiste tijd!
Eindeloze mogelijkheden met de klokken van Bodet
Bodet Time biedt een breed scala aan klokken. De klokken zien er niet alleen allemaal anders uit, de verschillende varianten klokken bieden diverse opties voor het aansturen van de klokken. Maar welke klok is nu de beste oplossing in jouw project? Met dit korte en overzichtelijke stappenplan bespreken we de verschillende mogelijkheden met je.
Tijdsynchronisatie
De voornaamste reden om voor een klok van Bodet Time te kiezen – ten opzichte van een standaard klok uit bijvoorbeeld een (woon)winkel – is de tijdsynchronisatie functionaliteit. Met tijdsynchronisatie ben je er van verzekerd dat de klok altijd exact de juiste tijd afgeeft. Er zijn klokken met een eigen ingebouwde DCF antenne. Deze type klokken werken standalone en ontvangen hun tijdsynchronisatie rechtstreeks van de DCF77 tijdszender gevestigd nabij Frankfurt.
Voor systemen met meerdere klokken zien we doorgaans dat er met een klokkennetwerk gewerkt wordt met in de basis een moederklok. Deze moederklok kent drie opties voor tijdsynchronisatie:
- Middels een NTP netwerk
- Middels een optioneel aan te schaffen DCF antenne
- Middels een optioneel aan te schaffen GPS antenne
Door het gebruik van deze type tijdsynchronisatie loopt het klokkennetwerk altijd tot op de seconde nauwkeurig.
Tijddistributie
Met tijddistributie stuurt de moederklok continue de juiste tijd door naar de verschillende klokken in het netwerk. Tijddistributie kan op een drietal manieren plaatsvinden.
1. Draadloze tijddistributie op basis van DHF
Deze eerste optie houdt in dat bij de moederklok een DHF zender geplaatst wordt. Deze zender stuurt een draadloos signaal naar de klokken in het netwerk. Een groot voordeel van deze manier van tijddistributie is dat er geen bekabeling getrokken hoeft te worden. Echter, belangrijk hierbij is wel dat de zender alle klokken goed kan bereiken. In gebouwen met veel metaal kan het realiseren van een goed bereik soms lastig te realiseren zijn. Dit probleem is eenvoudig op te lossen. Door het gebruiken van repeaters is desgewenst het netwerk uit te breiden. Mochten de klokken onverhoopt tijdelijk geen signaal ontvangen, is dat geen probleem, de klokken blijven door lopen op hun eigen tijdsbasis totdat er weer ontvangst is.
2. Tijddistributie via NTP
Tevens een veel gekozen oplossing hierbij is een tijddistributie systeem via het netwerk. Bijkomend voordeel is dat diverse klokken via Power over Ethernet (PoE) gevoed kunnen worden. Zeker in nieuwbouw projecten zien we dat er door het hele pand Cat bekabeling aangelegd wordt. Op deze wijze is het aansluiten van de klokken op het netwerk zeer eenvoudig te realiseren is. Het tijdsignaal wordt vervolgens op vaste tijden (multicast) of op verzoek (unicast) verzonden.
3. Tijddistributie met overige bedrading
Word de voorkeur gegeven om het klokkensysteem separaat te houden van het netwerk? En is draadloos tevens geen optie? Dan kan er gekeken worden naar een oplossing op basis van Afnor. Zeker op grote installaties waarbij kabels lange afstanden overbruggen is deze oplossing met een dubbeldraadse lijn een veel toegepaste oplossing. Deze oplossingen kunnen tot wel 30 km afstand overbruggen. Gaat het om een kleinere locatie? Dan is tevens een oplossing met pulsen mogelijk. Om de minuut stuurt de moederklok een elektrische puls via de kabel naar de ontvangende klokken.
Welk model klok past in mijn project?
Naast de tijdsynchronisatie en tijddistributie opties, gaat het natuurlijk om de klok zelf. In deze volgende stap wordt de keuze gemaakt voor een klok. Welk model klok past het beste in het project? Hiervoor is het van belang om onder andere te kijken naar de situatie en welke aspecten van belang zijn. Om tot een goede keuze te komen is het belangrijk antwoordt te geven op de volgende vier vragen:
- Vanaf welke afstand dient de klok zichtbaar te zijn?
- Welk formaat past daar het beste bij?
- Is het voor indoor of outdoor gebruik?
- Dient er rekening gehouden te worden met het schoonmaken van de ruimte bij plaatsing in, bijvoorbeeld clean rooms, operatiekamers of voedselverwerkingsbedrijven?
De bovengenoemde punten zijn belangrijke aspecten die meegenomen dienen te worden in de keuze voor een klok.
Welke informatie, welk type klok?
De basisfunctie van een klok is het tonen van de tijd. Is het belangrijk om alleen even snel te zien hoe laat het is? Een klassieke analoge klok met wijzers is in deze situatie mogelijk de beste oplossing. De analoge klokken zijn in verschillende varianten beschikbaar. Zo zijn er analoge klokken met een secondewijzer of zonder, notches of Arabische cijfers, en analoge klokken met verschillende soorten behuizingen.
Is het gewenst om meer dan alleen de tijd te laten zien? Dan zijn de LED en LCD klokken een goede oplossing. LED en LCD klokken bieden onder andere opties voor het weergeven van datum, weeknummer, temperatuur, vochtigheidsgraad of zelfs meldingen bijvoorbeeld ‘ALERT’ in geval van een calamiteit. Tevens zijn er klokken met een stopwatch beschikbaar of de zogenoemde wereldklokken met de weergave van de tijden op verschillende plaatsen over de hele wereld.
Overzicht van de complete serie klokken van Bodet Time. Voor elke toepassing een passende klok.
Klokken ontworpen voor de toepassing
Bodet Time heeft tevens een aantal modellen specifiek ontworpen voor toepassingen in de markt die veel voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
- Klokken voor zwembaden met de weergave van de temperatuur van het water
- Klokken voor treinstations, busstations of vliegvelden
- Klokken voor operatiekamers
- Klokken voor clean rooms
- Klokken voor voedselverwerkingsbedrijven, bijvoorbeeld slachthuizen
Zit uw toepassing er niet bij? Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. Zij helpen je graag verder.
Kom in contact
Meer weten? Of heb je advies nodig? Wij kijken samen met je naar de oplossingen die het meest geschikt is voor jouw project. Neem vrijblijvend contact op met onze specialisten. Bel ons op 050-549 90 90 of neem contact op via het contactformulier.
Meer lezen
Getest door onze techneut: Style II 7D digitale LED klok van Bodet Time
Getest door onze techneut: tijdsignaleringsytemen van Bodet Time