Home » Getest door de techneut » Getest door de techneut: SoundTube IPD-HUB2

Getest door de techneut: SoundTube IPD-HUB2

 

In de rubriek ‘Getest door de techneut’ testen de audio experts van Tau Audio Solutions voor u diverse producten en systemen.

SoundTube maakt onderdeel uit van MSE Audio. Leiden of volgen. Dat is de filosofie die SoundTube drijft om voortdurend nieuwe normen op te stellen over kwaliteit, innovatie en waarde. Zij willen leider zijn in het op de markt brengen van exclusieve luidsprekers waar geen ander merk aan kan tippen. De focus ligt dan ook op het continue door ontwikkelen van de producten om deze nog beter te maken. Niet alleen op het gebied van het beste geluid, maar ook installatiegemak en stijl zijn belangrijke drijfveren. Een uniek portfolio met passende luidsprekers voor elke toepassing.

SoundTube IPD-HUB2

SoundTube IPD-HUB2

De IPD-HUB2 van SoundTube

 

Vandaag weer een ander product voor mijn neus; de IPD-HUB2 van SoundTube. De naam doet vermoeden dat het apparaat een knooppunt is in een IP-omgeving? En dat is eigenlijk ook zo. SoundTube maakt diverse IPD-producten, dit zijn de Dante producten van SoundTube. Momenteel hebben ze daar 31 van in hun product portfolio en nummer 32, een soundbar, is bijna leverbaar. We houden je op de hoogte!

Deze serie IPD-producten bestaat uit opbouw- en inbouwluidsprekers, deze DSP versterker die we hebben getest en een extender box. We hebben hier een eindversterker die gevoed kan worden via PoE of via een voedingsadapter. Het uitgangsvermogen van de IPD-HUB2 bedraagt 2x12W aan 8 Ω. Het model van de versterker geeft al aan dat deze niet geschikt is voor montage in 19” patchkasten.

Uiteraard is dat wel mogelijk, de intentie van SoundTube echter is om een decentraal audiosysteem te maken met behulp van Dante en lokale input en volumeregeling. De IPD-HUB2 versterker is daarom ontworpen om aan bijvoorbeeld een muur vast te schroeven.

STNet Control Center software

De SoundTube IPD-HUB2 versterker wordt ingesteld met behulp van de STNet Control Center software. Deze software ‘zoekt’ de versterker in het netwerk en waarna deze kan worden geprogrammeerd.

IPD-HUB2 STNet Control Center software

Screenshot van de STNet Control Center software IPD-HUB2.

 

De IPD-HUB2 versterker heeft twee Dante inputs, twee lokale inputs, twee Dante outputs, een ingebouwde matrix mixer, een acht-bands parametrisch equalizer en een ducking mogelijkheid. De laatste kan met behulp van de matrix mixer op diverse manieren worden gebruikt. Een stroomdiagram samen met de matrix mixer schept hier duidelijkheid.

IPD-HUB2 stroomdiagram ducking en matrix mixer

Voorbeeld van het stroomdiagram ducking samen met de matrix mixer.

 

IPD-HUB2 signaal als Program of als Priority signal worden gebruikt

Screenschot van elke signaal kan als Program of als Priority signaal worden gebruikt of gemixt.

 

Elk signaal kan als Program of als Priority signaal worden gebruikt (of gemixt). Handig, als bijvoorbeeld het Dante signaal een omroep is die het lokale audiosignaal onderdrukt. De ducker heeft de standaard instellingen die je verwacht.

IPD-HUB2 instellingen van de ducker

Screenshot van de standaard instellingen van de ducker.

 

Na de matrix mixer, die ook uitgeschakeld kan worden, is er een volumeregeling en een equalizer beschikbaar met de bijbehorende reset en bypass knoppen. Het volume kan ook geregeld worden met de bijpassende RVC. Deze volumeregelaar wordt met twee frontplaten geleverd in de kleur zwart en wit. Met de AB schakelaar is er de mogelijkheid om te kiezen tussen het Dante of het lokale signaal, met de volumeknop gaat het harder of zachter. (jaja)

IPD-HUB2 RVC afstandsbediening

RVC afstandsbediening van SoundTube.

 

Na de volumeregeling komt de equalizer en het volume van de eindversterker. Dit werkt prima. De enige opmerking die ik heb is de stapgrootte van 1dB.

IPD-HUB2 equalizer en volumeregeling

Screenshot van de equalizer en volumeregeling van de eindversterker.

 

2x12W klinkt niet als veel vermogen, maar voor de meeste situaties waar dit apparaat voor bedoeld is, is dit meer dan voldoende. Als voorbeelden op de website van SoundTube worden er diverse ruimtes aangedragen, neem gerust eens een kijkje.

 

IPD-HUB2 aansluitschema

Aansluitingen op de IPD-HUB2

Al diverse malen heb ik de lokale input genoemd. Op de IPD-HUB2 zitten echter geen tulp of XLR aansluitingen. Hoe zit dit eigenlijk? Dit gaat met behulp van de gele RJ45 aansluiting waar ook de RVC op aangesloten zit. Een (axiom) audio transmitter kan hierop worden aangesloten. SoundTube zelf beveelt de RDL DB-TPSL1A of de Atterotech ML1 aan.

IPD-HUB2 features

Er zitten een aantal interessante features in de IPD-HUB2 die ik nog even wil laten zien. Dat zijn de impedantiemonitor, de roze ruis generator, altijd handig, en er kunnen presets worden geprogrammeerd. Tot slot is er de mogelijkheid om het apparaat te besturen via het netwerk. Er is een API beschikbaar onder de naam SoundTube DNA. Met deze API kan de status van de IPD-HUB2 worden uitgelezen, presets worden gekozen of opgeslagen en het volume worden bestuurd.

IPD-HUB2 instellingen volumeregeling handmatig

Hou je niet zo van het schuiven met volumeregelaars en wil je het volume gewoon intypen dan een kleine waarschuwing. Zet eerst het geluid uit! voordat je bijvoorbeeld -23dB gaat invoeren. Na de eerste twee (-2) zal het volume op -2dB gaan staan. Dan is 2x12W best wel hard kan ik je vertellen. De 3 lost het ‘lawaai’ weer op.

Aansluiten van verschillende type luidsprekers

Oh ja, de Dante uitgang, die zit er ook nog op. Zodat er je er een IPD of IPD4 luidsprekers kunt aanhangen als je wilt, of een andere IPD-HUB2 in een andere ruimte. De IPD4 modellen zijn uitgevoerd met aansluitingen voor 3 passieve luidsprekers. Op deze manier is het niet nodig om allemaal IPD luidsprekers toe te passen als ze bijvoorbeeld allemaal in één ruimte hangen. Er is zelfs een IPD garden speaker van SoundTube.

Zoek je een hogere geluidskwaliteit dan een 100V systeem met plafondluidsprekers? Dan is een Dante netwerk met IPD producten van SoundTube een prachtige oplossing. Heb je de flexibiliteit of schaalbaarheid nodig van een Dante netwerk…. Zelfde antwoord.

Enkele mogelijkheden met onze andere producten zijn:

  1. Ashly Pema met Dante uitbreiding
  2. WORK PRO MMX65 mixer met DD2 Dante interface, T-audio MP101 internetradio en NPDK372 omroepmicrofoon
  3. Ashly NE-processor met Dante

Conclusie

De IPD-HUB2 van SoundTube is een zeer universeel bruikbaar product, mede door de RVC afstandsbediening met lokale audio-ingang en aanstuurbare presets. Bijvoorbeeld met behulp van de WORK PRO LM-Serial.

Benieuwd naar de mogelijkheden van SoundTube voor jouw project?

Neem dan contact met ons op. Onze audio experts bij Tau Audio Solutions helpen je graag om al je vragen te beantwoorden. Bel +31 (0)50 549 90 90 of neem contact op via het contactformulier.

 

Als eerste op de hoogte van dit en ander audionieuws?
Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief.

 

Artikelen reeks

Eerder schreven we op Tau.nl al over deze producten:

Style-II-7D voorkant Bodet Time Style II 7D digitale LED klok
Getest CS 214 WORK PRO WORK PRO CS214

 

Ashly mXa-1502 Ashly mXa-1502 mengversterker

 

Getest door onze techneut NEO5A-ES image nieuwsbericht  WORK PRO NEO5A-ES
WOKR PRO PA1254 eindversterker WORK PRO PA1254 eindversterker
Oplossingen voor lestijdsignalering ua   (les)tijdsignaleringssytemen

 

U1 Player Front   Ultra 1 en Ultra 2 Player van Loetronic

 

 

Back to category:

Nieuwsbrief Footer CTA

Mis geen enkele update.
Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.